Sarbatoarea Bobotezei
Despre ce este vorba
Biserica ortodoxa sarbatoreste in fiecare an la data de 6 ianuarie botezul mantuitorului Iisus Hristos. In popor, aceasta sarbatoarea poarta denumirea de boboteaza. Alaturi de sarbatoarea Santului Ion, boboteaza marcheaza sfarsitul sarbatorilor de iarna pentru popoarele crestin-ortodoxe. In ziua […]
Biserica ortodoxa sarbatoreste in fiecare an la data de 6 ianuarie botezul mantuitorului Iisus Hristos. In popor, aceasta sarbatoarea poarta denumirea de boboteaza. Alaturi de sarbatoarea Santului Ion, boboteaza marcheaza sfarsitul sarbatorilor de iarna pentru popoarele crestin-ortodoxe.
In ziua de boboteaza, biserica sfinteste apele, iar apa sfintita in aceasta zi are puteri miraculoase. Dupa liturghie, preotul impreuna cu enoriasii merg inspre un lac, rau sau izvor unde preotul arunca crucea in apa, iar barbatii enoriasi vor sari in apa dupa ea. Traditia ne povesteste ca cel care o va aduce innapoi va avea noroc tot anul.
Bisericile ortodoxe ruse, Biserica Armeana si bisericile necalcedoniene, pe langa boboteaza, sarbatoresc in ziua de 6 ianuarie si Craciunul. In culturile lor, boboteaza mai poarta denumirea de :
- Epifanie
- Teofanie
- Aratarea Domnului, sau
- Descoperirea Cuvantului Intrupat.
A doua zi dupa boboteaza are loc Sarbatoarea Sfantului Ioan Botezatorul, obicei numit in popor : Udatul Ionilor.