Posturile de peste an Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Postul Sanpetrului

Despre ce este vorba

Sau Postul Sfintilor Apostoli Pavel si Petru, cum este cunoscut orasenilor, este tinut de credinciosi in luna iunie, pana in ziua cand Biserica Ortodoxa ii aminteste pe cei 2 sfinti, Pavel si Petru (29 iunie). Data cand se lasa postul […]

Sau Postul Sfintilor Apostoli Pavel si Petru, cum este cunoscut orasenilor, este tinut de credinciosi in luna iunie, pana in ziua cand Biserica Ortodoxa ii aminteste pe cei 2 sfinti, Pavel si Petru (29 iunie). Data cand se lasa postul Sanpetrului este variabila (depinde de dataSfintei Sarbatori Pascale) si se calculeaza astfel : se numara zilele scurse de la data Invierii (inclusiv) pana la 3 mai si atatea zile tine postul Sanpetrului. Acest numar se scade din 29 iunie si se obtine ziua cand incepe postul. (28 iunie este ultima zi a postului).

 

In 2012, postul Sfintilor Pavel si Petru se tine in perioada 11-28 iunie.

 

In perioada Postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este dezlegare la peste in fiecare zi de sambata si duminica, dar si pe 24 iunie, cand poporul roman sarbatoreste Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul.

 

Fapte Inedite

In anii 1945 si 1956 cand Invierea a fost praznuita pe data de 6 mai, postul Sfintilor Petru si Pavel a avut o durata de doar 3 zile.

Similar, in anul 1983, Sfintele Pasti s-au sarbatori pe data 8 mai. Astfel, postul Sfintilor Petru si Pavel a avut o durata de doua zile (27, si 28 iunie).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.