Colind

E decembrie, e vis, e vremea colindelor

Despre ce este vorba

Si iata dragilor cum Craciunul este din ce in ce mai aproape. Iar decembrie este luna colindelor si a sarbatorilor. Poporul roman isi manifesta bucuria sarbatorilor de iarna ascultand colinde sau primind colindatori. Cei mai indrazneti merg chiar ei insasi […]

Si iata dragilor cum Craciunul este din ce in ce mai aproape. Iar decembrie este luna colindelor si a sarbatorilor. Poporul roman isi manifesta bucuria sarbatorilor de iarna ascultand colinde sau primind colindatori. Cei mai indrazneti merg chiar ei insasi in colindat.

Traditia populara nu mentioeaza o data anume cand incepem sa ascultam colinde. Dupa unii, colinde se asculta incepand din noiembrie cand se lasa postul Craciunului, dupa altii incepand cu 1 decembrie, sau in seara in care il asteptam Mos Nicolae.

Biserica ne spune insa ca intre 6 decembrie (de Sfantul Nicolae si 7 ianuarie (de Sfantul Ioan) se canta si asculta colinde referitoare la Nasterea Domnului, dar si cele care omagiaza noul an.

Exista insa superstistii conforma carora daca asculti colinde innainte de lasarea postului Craciunului te “umplii de bube”.

In seara asta noi va sugeram Plugusorul cu sase boi, al lui Mihai Cobziuc.

Tu cand incepi sa asculti colinde? Ce colinde asculti?
Mergi in colindat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.