Sarbatoarea Sfintilor Traditii Romanesti Strabune

Sfantul Apostol, Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan

Despre ce este vorba

In a treia zi de Craciun, pe 27 decembrie, biserica il aminteste pe Sfantul Apostol, Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan, “un iudeu de neam din semintia lui Avraam”. Stefan a fost primul martir condamnat la moarte de catre autoritatile iudaice […]

In a treia zi de Craciun, pe 27 decembrie, biserica il aminteste pe Sfantul Apostol, Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan, “un iudeu de neam din semintia lui Avraam”. Stefan a fost primul martir condamnat la moarte de catre autoritatile iudaice (anul 33) si ucis cu pietre. Cand moastele lui au fost descoperite, pe mormantul sau statea scris cuvantul : chiliel, care in limba ebraica inseamna “cununa”.

 Sfantul Apostol, Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan

Numele de Stefan are origine greceasca si inseamna “coroana”.

 

Traditii de Sfantul Stefan


In ziua Sfantului Stefan se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit in imprejurari dramatice. In unele zone din Muntenia se fac colaci rotunzi, numiti “Painicile lui Stefan”, si care se ung cu miere (forma lor amintind de pietrele care l-au ucis pe Stefan). Aceste “dulciuri” se sfintesc la biserica si sunt impartite copiilor saraci. Traditia populara ne aminteste ca in ziua praznicului trebuie sa evitam deplasarile in zonele montane, sau in locuri izolate.

 

Idei pentru urarile de Sfantul Stefan

1. Ziua numelui tau este un moment de sarbatoare pentru toate lucrurile bune din viata, si un moment de sarbatoare pentru toti cei dragi tie.  La Multi Ani Stefania !

2. Domnul sa te acopere cu binecuvantarea Lui in aceasa zi sfanta! La Multi Ani de Sfantul Stefan !

3.

Stefan – Hai noroc si voie buna,
Sa petrecem impreuna,
C-astazi este o zi mare,
Si-i motiv de sarbatoare!
La multi ani!!!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.