Istoria Romanilor

La Multi Ani Iancule !

Despre ce este vorba

In urma cu 188 de ani (1824) in regiunea istorica Transilvania, la Vidra de Sus se nastea unul dintre eroii revolutiei de la 1848, AVRAM IANCU. El a facut parte dintr-o familie de moti instariei. A studiat la Poiana Vadului, […]

In urma cu 188 de ani (1824) in regiunea istorica Transilvania, la Vidra de Sus se nastea unul dintre eroii revolutiei de la 1848, AVRAM IANCU. El a facut parte dintr-o familie de moti instariei. A studiat la Poiana Vadului, Abrud, Zlatna si la Liceul Piarist din Cluj. Incepand cu anul 1844 s-a inscris la facultatea de drept din Cluj; 2 ani mai tarziu devenind cancelarist la Tirgu Mures.

 

Datorita rolului jucat in timpul revolutiei din 1848, Avram Iancu mai este cunoscut sub numele de “Craisorul Muntior”.

 

In Romania, Banca Nationala Romana a emis in doua randuri bancnote pe spatele carora apare portretul lui Avram Iancu. Prima emisiune a avut loc in anul 1992; urmatoarea in 1993. In cea de-a doua emisiune au fost modificate cateva elemente grafice fata de prima emisiune. Bancnotele au avut o valoare nominala de 5.000 lei vechi (ROL).

 

In anul 1872, tot intr-o zi de 10 septembrie in comuna Baia de Cris, survine decesul lui Avram Ianucu. El a fost inmormantat in cimitirul de la Tebea, la umbra Gorunului lui Horea.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.