Sarbatoarea Sfintilor Sfantul Ilie

20 Iulie – Sfantul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul

Despre ce este vorba

Biserica Ortodoxa Romana il pomeneste pe Sfantul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul in fiecare an, la data de 20 iulie, vorbind despre ridicarea Sa la cer. Sfantul Ilie este unul dintre cei mai importanti prooroci din Vechiul Testament, e fiind considerat […]

Biserica Ortodoxa Romana il pomeneste pe Sfantul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul in fiecare an, la data de 20 iulie, vorbind despre ridicarea Sa la cer. Sfantul Ilie este unul dintre cei mai importanti prooroci din Vechiul Testament, e fiind considerat profet in toate cele trei religii abrahamice. S-a nascut la 27 octombrie 1837 in satul Qvareli din Kakheti. Datorita faptelor sale, el a fost numit “Regele neincoronat al Georgiei”, “Parintele Poporului”, sau chiar “Ilie cel Drept”.

 

El este amintit ca aducator de ploi in vreme de seceta, dar si ca un facator de minuni; in credinta populara Ilie este considerat protectoru al recoltelor. Totodata, Sfantul Ilie este considerat patronul apicultorilor. La sate, ziua de 20 iulie este ziua cand apicultorii recolta mierea – activitate cunoscuta sub denumirea de “retezatul stupilor”.

 

Potrivit traditiilor, in ziua Sfantului Ilie se mananca pentru prima data roada noua de mere, struguri, nuci si alune.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.